Cannot start the game

If you need assistance with a technical is sue with The Bard's Tale IV, this forum is for you. Spoilers are allowed, but spoiler warning tags are recommended.

Moderator: Bard Hall Bouncers

Post Reply
garncze
Initiate
Posts: 4
Joined: September 18th, 2018, 9:49 am

Cannot start the game

Post by garncze » September 18th, 2018, 9:55 am

Shows black screen, then the screen with copyrights and then crashes. Tried disabling the intro videos, loads into main menu, then the same, crash after 1 second.

Spec:
Win10, i7-6700K, Radeon RX470, 16GB RAM, SSD

Tried:
- restarting computer
- changing Win account
- drivers are up to date
- reinstalled the game
- verify game cache
- turned off second display

satoru
Novice
Posts: 35
Joined: June 2nd, 2015, 4:02 pm

Re: Cannot start the game

Post by satoru » September 18th, 2018, 10:07 am

https://steamcommunity.com/app/566090/d ... 484403233/

I made a basic troubleshooting guide. Try some fo the stuff here. I'm adding more things constantly as I hear about variosu issues

User avatar
thebruce
Forum Moderator
Posts: 1875
Joined: February 17th, 2015, 8:46 am
Contact:

Re: Cannot start the game

Post by thebruce » September 18th, 2018, 10:11 am

Nice work
Visit BardsTaleOnline.com - your community Bard's Tale classic RPG resource!
Twitter: @BardsTaleOnline / Facebook: Bards.Tale.Online
@thebruce0

User avatar
Orpheus the Bard
Explorer
Posts: 302
Joined: July 2nd, 2015, 3:48 am

Re: Cannot start the game

Post by Orpheus the Bard » September 18th, 2018, 10:20 am

Did you have any problems running the Alpha, Beta builds of the game?
Image

garncze
Initiate
Posts: 4
Joined: September 18th, 2018, 9:49 am

Re: Cannot start the game

Post by garncze » September 18th, 2018, 10:25 am

Didn't have alpha/beta. Plus I tried 99% of the things on that list...

garncze
Initiate
Posts: 4
Joined: September 18th, 2018, 9:49 am

Re: Cannot start the game

Post by garncze » September 18th, 2018, 11:00 am

It was the Windows account with unicode characters in the end... fix your game ffs... if this is not fixed in a week, I am refunding. I won't be changing Win accounts every time I want to play.

KarlosCV
Initiate
Posts: 4
Joined: September 28th, 2014, 11:50 pm

Re: Cannot start the game

Post by KarlosCV » September 18th, 2018, 11:12 am

garncze wrote:
September 18th, 2018, 11:00 am
It was the Windows account with unicode characters in the end... fix your game ffs... if this is not fixed in a week, I am refunding. I won't be changing Win accounts every time I want to play.
My problem too, glad to find this. How did you solve it? Do I really have to reinstall my entire goddamn Windows to play this game?

garncze
Initiate
Posts: 4
Joined: September 18th, 2018, 9:49 am

Re: Cannot start the game

Post by garncze » September 18th, 2018, 11:17 am

I've created a new user without any special characters. I ticked that I don't have e-mail account for this person and they created me some default one, so you can change user and play the game... but that's blatantly stupid.

satoru
Novice
Posts: 35
Joined: June 2nd, 2015, 4:02 pm

Re: Cannot start the game

Post by satoru » September 18th, 2018, 11:45 am

KarlosCV wrote:
September 18th, 2018, 11:12 am
garncze wrote:
September 18th, 2018, 11:00 am
It was the Windows account with unicode characters in the end... fix your game ffs... if this is not fixed in a week, I am refunding. I won't be changing Win accounts every time I want to play.
My problem too, glad to find this. How did you solve it? Do I really have to reinstall my entire goddamn Windows to play this game?
For now you just need to create a diffrent windows user. Reinstalling windows is not necessary

Badsaint
Initiate
Posts: 4
Joined: October 21st, 2015, 1:01 am

Re: Cannot start the game

Post by Badsaint » September 18th, 2018, 9:58 pm

Can't start the game as well. Pretty sure it's because of my Windows user name. I hope this gets fixed fast, creating a new user isn't as trivial for me because I have to reinstall/configure some stuff too.
Please fix this inXile, there already was a similar problem in Wasteland 2 with importing custom portraits, if I remember correctly.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest